lördag 25 augusti 2012

Livet är inte rättvist!

Funderat en del det sista på hur bra jag har det! Jag har en egen familj bestående av Johan, Harry och två hundar(läs monster). I familjen räknar jag ju också mina fina syskon, deras fruar/män och barn. Naturligtvis även min mamma och pappa(även om pappa sen många år inte längre finns på denna jord så bor han i mitt hjärta). Sen har jag ju min grymma faster Harriet och kusiner. Jag har också Johans familj som jag ju räknar som min också. Jag har många vänner, och även om det finns vissa jag träffar mer sällan så finns de där. Jag har också ett bra jobb med många fina kollegor. Jag saknar en del som har slutat, men sånt är ju livet. Förutom detta har jag jättebra grannar i alla möjliga åldrar, från nittio år till den yngsta som är som Harry. Ikväll ska vi faktiskt på kräftskiva med just dessa grannar, alltså de som tillhör samma vägförening. Mitt i allt detta fantastiska så växer Harry upp. Det är verkligen inte alla barn som har det så.

Vissa påstår att alla barn i Sverige har samma förutsättningar, men mer fel kan man inte ha.
Ibland används det till exempel när man pratar om ungdomar som hamnat snett i tillvaron. "I Sverige har alla samma möjlighet till utbildning och framgång. De får väl bara skärpa till sig!!" Då kanske man ska fundera på hur det är om man redan som liten lär sig att de vuxna är opålitliga och kanske till och med farliga. Om man aldrig har den där "gympapåsen" packad, ingen matsäck på skolutflykten och aldrig nån som kan hjälpa till med läxor. I mitt jobb möter jag ju många av dem som växt upp i sådana förhållanden. Det är ju ingen ursäkt för att till exempel behandla andra illa, men det är en(av flera möjliga) förklaringar till att en del beter sig som de gör.

Detta och lite mer har jag tänkt på medan jag läst Åsa Linderborgs fantastiska bok "Mig äger ingen". Läs den! När jag kramar om Harry vid läggdags, sjunger för honom och ser till att Ankan Bosse är på plats då har jag tänkt på de barn som får ta hand om sig själva( och ibland även sina föräldrar). Världen är inte rättvis!

/Linda

2 kommentarer:

 1. Du har så rätt Linda!
  Saken är att det är hos oss som föräldrar det ligger! Vi som föräldrar MÅSTE se till våra barns bästa och skapa de bästa förutsättningarna. Tyvärr så gör inte alla det!
  - Ähh.. En gympa-påse mer eller mindre..
  - Ähh.. Matsäck? Jag fixar en torr smörgås med lite salami på..
  Föräldern tycker det är struntsamma men barnen kan komma att få lida för den torra mackan eller gympapåsen med en sliten t-shirt och gamla jeans avklippta till kortbyxor, i resten av sitt liv. Låter kanske dramatiskt men tro mig, jag talar av erfarenhet!

  Vet du.. Alla passar inte som föräldrar eller ska jag kanske säga att alla vuxna med barn har inte samma förutsättningar? Det kan vara föräldrar som saknar social förankring helt enkelt.
  Jag personligen har vuxit upp med "föräldrar" som brydde sig mer om brännvinet periodvis än sina barn. Och det i sin tur har skapat och gjort mig till den jag är idag även om jag personligen är starkare och tuffare än många andra många gånger. Det finns nämligen inte mycket som skrämmer mig mera än min uppväxt!

  Nej, vi föräldrar har ett ansvar och det ska vi vara rädda om!

  Harry har tur som har så fina och bra föräldrar men som du säger; Alla har inte samma möjligheter i Sverige, tyvärr men så är det!

  SvaraRadera
 2. Vet du min text på min blogg börjar med samma mening och mitt tema är liknande!! Jag fick rysningar!!!! Inte otäcka alltså men lustigt att vi tänker på samma sak samtidigt! Jag är inte klar riktigt än med min ! Mamma

  SvaraRadera